Wärssyn tarina - hevosmiehistä herkuttelijoihin

Fiskars Wärdshus on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti - vuodesta 1836 - toiminut majatalo, joka on iät ajat tarjonnut matkustavaisille ruokaa. Asiakkaat ja tarjousten taso vain ovat vaihdelleet.

Majatalon perusasiakkaat olivat usein hevosmiehiä, joille tarjottiin tukevaa muonaa. Suosikkeihin kuului perinteinen lounasruoka, sianliha ja ruskeat pavut.

"Wärssy" sijaitsee Fiskarsin raitin, muinaisen Kuninkaantien varressa. Se kuuluu ruukin arvorakennusten rivistöön. Näyttävin niistä on Kivimuuri, ruukinpatruunoiden kartano. Sinne kutsuttiin arvokkaammat matkustavaiset ruokailemaan. Sielläkin syötiin arkisin yksinkertaisesti, olihan nuukuus säätyläisten hyve.
Juhlaruoissa sen sijaan ei säästelty. Pitokokit tuotiin Helsingin Seurahuoneelta saakka valmistamaan aterioita, jotka olisivat kelvanneet parhaille piireille missä tahansa Euroopassa.

Kivimuurin kulinaristeista kuuluisin on marsalkka Carl Gustaf Mannerheim. Hänen äitinsä oli ruukinpatruuna Johan Jacob von Julinin tytär, joka kasvoi Kivimuurissa ja vietti siellä häitään 1862.

Mannerheim oleskeli paljon Fiskarsissa Albert-enonsa hoivissa. Aidon herkuttelijan tavoin hän arvosti kotiruokaa ja talonpoikaismakuja. Hänen 60-vuotispäiviään vietettiin Kivimuurissa näyttävästi 4. kesäkuuta 1927. Silloin pöytä pantiin koreaksi ja mustat autot täyttivät pihatasanteen.

 

Wärdshuset on kokenut monia vaiheita

Vuonna 1998 Wärssy sai uuden isännän ja emännän monien hakijoiden joukosta. Patrick Karlsson oli toiminut kokkina parikymmentä vuotta ja hionut taitojaan muun muassa Helsingin Savoyssa. Marja Karlsson oli Finnairin lentoemäntä ja tuolloin vielä virkavapaalla. Heille muutto Fiskarsiin oli suuri seikkailu, koska molemmat kokivat itsensä vahvasti kaupunkilaisiksi.

Kokonaisvastuu Wärssystä on ollut heille mieluinen haaste, jota ei ole tarvinnut katua. Isännän ja emännän ote kuvastuu vuodenaikojen ja lähiruoan sävyttämässä, tiheään vaihtuvassa ruokalistassa ja paljon kiitosta saaneessa viinivalikoimassa.

Pian Wärssyn sisustus uusittiin kuvastamaan ruukin muotoilijoiden ja käsityöläisten kädentaitoja. Kalustus on Fiskarsin metsien puuta, tiski on tervaleppää, ovissa on takorautaa. Vaihtuva taide- ja esinenäyttely on sekin useimmiten ruukkilaisten omaa tuotantoa.

Wärssyn vilkkain sesonki ajoittuu kesään ja syksyyn, jolloin erilaiset ryhmät löytävät tiensä aterialle. Aina vappuna avataan Wärssyn 50-paikkainen terassi ja päivävarjot tuodaan paikoilleen. Piha saattaa olla täynnä toinen toistaan komeampia moottoripyöriä.

Wärssy on auki ympäri vuoden. Ravintolan ystävät löytävät sinne takkatulen lämpöön myös keskellä talvea. Lumisena talviviikonloppuna on järjestetty terassilla petankkikilpailukin.

Patrick ja Marja Karlsson ovat täydestä sydämestään mukana hankkeissa, joiden tavoitteena on saada Raasepori entistä tunnetummaksi Suomen kulinarismin keskukseksi. Wärssyn keittiön ja salin henkilökunta on enimmäkseen kotoisin paikkakunnalta. Moni nuori on saanut Wärssyssä oppia ja innostusta ammattiin.