Tällaista hotellia ei ole toista

Fiskars Wärdshus on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti - vuodesta 1836 - toiminut majatalo. Se on siis nähnyt paljon. Kuvitellaanpa tavallinen ruukin päivä majatalon alkuaikoina. Väkeä oli kaksin verroin enemmän kuin nykyään, yli tuhat. Kaikki olivat tavalla tai toisella "puulaakin", Fiskarsin palveluksessa. Yhtiö eli tuolloin yhtä monista nousukausistaan. Tilauksia virtasi lännestä ja idästä. Kylää hallitsi silloin niin kuin nykyäänkin ruukinkartano, Kivimuuri. Itse patruuna John Julin tapasi seisoa aamuviideltä lyhty kädessä kynnyksellään valvomassa väkensä kulkua töihin vastapäiseen Kuparipajaan.

Hevospelillä liikkuneet pitkämatkalaiset majoitettiin tuolloin Wärdshusetin yläkerran kuuteen pieneen huoneeseen. Rakennuksessa toimi monet vuodet myös ruukin kauppa, jossa maksuvälineenä oli oma plooturaha. Niitä on nykyään esillä Fiskarsin museossa.

Kului yli 150 vuotta. Teollinen toiminta siirtyi Fiskarsin ruukista muualle, naapuriin Billnäsiin ja ympäri maailman. Ruukki heräsi muutamien hiljaiselon vuosien jälkeen taas henkiin, kun sinne muutti käsityöläisiä, muotoilijoita, taiteilijoita ja muita uusia asukkaita. 2000-luvun tullen tarvittiin myös lisää majoitustilaa.

Fiskarsissa nähdään myös muualla maailmassa tuttu ilmiö: kaupunkilaiset haluavat vetäytyä rauhalliseen kulttuuriympäristöön pariksi päiväksi syömään ja yöpymään. Fiskarsin monimuotoiset metsät kiinnostavat retkeilijöitä ja metsästäjiä ulkomaita myöten.